Uprawiane w Ekwadorze
na najlepszych plantacjach
Ekologiczna uprawa bananów Catalina BIO rozpoczyna się od podstaw, czyli od właściwego przygotowania gleby pod naturalną uprawę. Plantatorzy nie mogą używać żadnych syntetycznych pestycydów, zatem wykorzystywane są jedynie naturalne nawozy w postaci kompostu.
Podczas dojrzewania roślinom podaje się wyłącznie organiczne związki odżywcze i minerały. Z kolei do zwalczania plag i chorób występujących na plantacjach ekologicznych wykorzystuje się środki organiczne jak np. naturalne olejki i mikroorganizmy. Ochronę owoców przed insektami stanowią specjalne worki zakładane na każdą kiść – przy uprawie konwencjonalnej wypełnione są one dodatkowo środkiem owadobójczym.
Wszystkie środki ochrony roślin stosowane na naszych plantacjach muszą posiadać certyfikaty zezwalające na wykorzystywanie ich w uprawach ekologicznych. Chwasty zwalczane są wyłącznie mechanicznie, za pomocą maczet.
Ponieważ banany wyprodukowane w naturalny sposób są delikatniejsze niż banany konwencjonalne, należy traktować je z odpowiednią delikatnością. Tak aby nie zostały uszkodzone. Mycie owoców przed pakowaniem odbywa się w specjalnej, organicznej mieszance chroniącej owoce przed bakteriami i grzybami. Z kolei przecięte korony bananowych kiści zabezpieczane są środkami wyprodukowanymi na bazie owoców cytrusowych.
Podczas kontroli jakości bananów BIO odnotowujemy nieco więcej uszkodzeń pochodzących od insektów. Ma to oczywiście związek z niestosowaniem ofensywnych, syntetycznych środków ochrony roślin. Skutkuje to obniżenie produktywności do 60% względem upraw konwencjonalnych. Również sama praca na farmie wymaga większej liczby pracowników co także zwiększa całkowite koszty produkcji.
Wyższe wymagania upraw ekologicznych dostarczają nam jednak nie tylko więcej pracy, ale również satysfakcję. Nasze plantacje to przede wszystkim zupełnie odmienny ekosystem. Na ich obszarach spotykamy znacznie więcej zwierząt, w tym również insektów. Czysta woda i organiczna gleba powoduje, że życie fauny i flory jest tutaj bogatsze.
Na naszych plantacjach w Ekwadorze niedojrzałe, zupełnie zielone banany pakowane są w odpowiednie karton. Następnie w specjalnych kontenerach, w ściśle kontrolowanej temperaturze przebywają drogą morską ponad 11 000 km. Po dotarciu do jednego z kilku europejskich portów, poddawane są ponownej kontroli jakości. Następnie drogą lądową, w specjalnych chłodniach utrzymujących temperaturę bliską 14oC, transportowane są do naszych dojrzewalni w Polsce.
Po przybyciu do dojrzewalni ponownie, dokładnie sprawdzamy jakość bananów. Między innymi pod kątem uszkodzeń mechanicznych, kondycji pulpy oraz wagi. Istotny element procesu stanowi nieprzerwany łańcuch chłodniczy. Musi on zapewnić określoną i stałą temperaturę transportowanych owoców. Jeśli temperatura jest właściwa, banany zostają umieszczone w odpowiednich komorach gdzie przez 5 do 7 dni dojrzewają w kontrolowanych warunkach pod nadzorem wykwalifikowanych pracowników. Odpowiednie tempo dojrzewania zapewnia wtłaczany do komór, naturalnie wydzielany przez owoce gaz – etylen.